Десетилетие строят втората по големина църква в София

52367Православен храм „Св. првмч. и архидякон Стефан“ е се намира в близост до кръстовището на бул. „Гоце Делчев” и ул. „Сребърна”. Храмът е замислен така, че да покрие нужадата от църква на всички, живееши в южните краища на София и в новите квартали, полазили Витоша.

Църквата е наистина мащабен проект –  ще бъде на площ 1 140 кв.м, а разгънатата площ – около 2 900 кв.м. Височината на купола ще е 25 метра. Този храм би могъл да стане втори по големина в България. „Св. Стефан” е предвиден на три равнища: под земята ще има крипта, на следващото равнище ще бъде изграден енорийски център с многофункционална зала, параклиси, помещения за занимания по иконопис, вероучение, църковно пеене, детска занималня, стая за социални дейности, трапезария и др. На третото равнище е самият храм. Там се предвижда да се изградят и параклиси, и библиотека.

Протойерей Йоан Куков е председател на църковното настоятелство на новостроящия се храм „Св. първомъченик и архидякон Стефан” в столичния Южен парк.

Поместваме интервю с него, дело на Димитър Драгнев, направено във времето, когато строителството видимо напредваше:

– Отец Йоан, разкажете ни за изграждането на храма. Защо се взе решение да се издигне храм точно на това място?

– София се разраства много бързо и храмовете не достигат. Църквата, която се строи сега в Южния парк – ІІІ част, ще обслужва четири квартала – „Гоце Делчев”, „Стрелбище”, „Иван Вазов”, „Лозенец”. Проектът за храма бе възложен и финансиран от Софийската митрополия. Проектант е архитект Цветанка Разсолкова.

– Срещнахте ли трудности в своето начинание?

400967_4734285719333_1491091987_n– По-трудно беше, докато се избере подходящо място за строежа на храма. От самото начало срещнахме пълно разбиране и съдействие от кмета на община „Триадица” инж. Емил Милев и целия му екип.
Основният камък за изграждането на храма бе положен на 6 юни 2004 г. от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, в съслужение с Американския, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф, Доростолския митрополит Иларион, игумена на Зографския манастир архимандрит Амвросий и Знеполския епископ Николай, по чиято инициатива се взе решение за построяването на храма. Присъства и директорът на Дирекция „Вероизповедания“ на МС проф. Иван Желев.

– Кой финансира изграждането на „Св. Стефан”?

– Средствата за проекта на храма, както казах, бяха отпуснати от Софийска митрополия. Помага ни и Дирекция „Вероизповедания“. Пари за изграждането на храма се събират чрез дарения. Слава Богу, намериха се дарители, за да започне строежът. Те са както отделни хора, така и фирми. Някои от дарителите не искат да се изтъкват имената им. Даренията са както в пари, така и в материали. Проектът предвижда да се изгради един голям, съвременен храм, така че се изискват още много средства и ние разчитаме за това на боголюбивите българи.

zx450gy250_2063261Сега се намираме в най-трудния етап, когато строежът е под земята и се влагат много средства за градеж, който не се вижда. Сега са положени основите и предстои да се излее първа плоча. До кота нула остава да се излее още една плоча. Когато строежът излезе над земята, големите фирми са по-склонни да даряват, защото ще може да се види това, за което са дали пари. Затова на този етап имаме голяма нужда от финансова помощ.

-Как ще изглежда бъдещият храм?

Храмът ще бъде на площ 1 140 кв.м, а разгънатата площ – около 2 900 кв.м. Височината на купола ще е 25 метра. Този храм ще стане втори по големина в България. „Св. Стефан” ще бъде на три равнища: под земята ще е крипта, на следващото равнище ще бъде изграден енорийски център с многофункционална зала, параклиси, помещения за занимания по иконопис, вероучение, църковно пеене, детска занималня, стая за социални дейности, трапезария и др. На третото равнище ще е самият храм. Там се предвижда да се изградят и параклиси, и библиотека.

Председателят на църковното настоятелство на храм „Св. първомъченик и архидякон Стефан” призовава боголюбивите българи да отворят сърцата си за доброто начинание.

„УниКредит Булбанк“ – София

IBAN: UNCRBGSF

В лева: BG24NCR96601091853200

В евро: BG42UNCR96601491853231

В щатски долари: BG72UNCR96601191853225

За публикацията са използвани материали на Евгени Зашев, Димитър Драгнев, снимки на http://www.orthphoto.net и в. „Дневник