И израсна Божий дом

И израсна Божий дом

Новата катедрала в люляковия град вече събира лъчите на слънцето.

Замислен като енорийска църква още в края на ХІХ век, новоизгаждащият се храм „Св. Св. Кирил и Методий” е пред окончателното си завършване.

DSC_0337Историята започва още в далечната 1895 г., разказва Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. Тогава неколцина ловешки първенци, заедно с митрополита и свещениците се събират и замислят изграждането на голям православен храм.

1901303_10202594534497771_501026554_nСледосвобожденските години и последвалите войни в началото на ХХ век отлагат благочестивото им намерение.

DSC_0340През 2001 г., скоро след идването си в града, новият Ловчански владика подема идеята пред общинското ръководство.  Закупен е от митрополията парцел в центъра на града. През 2005 г., Негово Високопреосвещенство заедно с нови местни възрожденци официално стартира проекта.

DSC_0318Празникът на светите братя се празнува като празник на Ловеч още в годините преди Освобождението. В Ловеч е написана музиката към „Химна на свети свети Кирил и Методий” от Панайот Пипков.

DSC_0316„Още повече, че композиторът е водел църковния хор през 1892 г. В Ловеч той композира по текста на Стоян Михайловски знаменития химн. Историческият епизод улесни ръководството на епархията в избора на името на новата митрополитска църква”.

DSC_0338Катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“ заема заедно с двора си 3,5 декара на централния площад в новата част на Ловеч. На деветата година от началото си той придобива завършен вид и пленява с красотата си. Църквата има четири купола, две нива и много допълнителни помещения.

В криптата на новата катедрала вече се разполага храм, посветен на Въведение на Пресвета Богородица. Освен църквата, в подземната част е разположен голям салон, баптистериум, библиотека, кухня, стол и детска стая.

DSC_0309Основният трипрестолен храм е на второто ниво. „Основният престол ще бъде осветен в чест на светите братя Кирил и Методий. Зная, че с отварянето на църквата градът ни ще се преобрази и ще се възроди, просто съм убеден в това. Сигурен съм, че за нас църквата ще бъде притегателен център, зная, че хората ще бъдат привлечени от духовното съкровище, което желаем да споделим с тях. Очаквам момента, в който храмът ще отвори врати, очаквам освещаването на Божия дом и вече не се наемам да изричам дати. Ще бъде, когато Бог реши”, – казва Владика Гавриил.