Квартал „Младост“ рестартира градежа на своя храм

24556Столичният кмет Йорданка Фандъкова вече направи нова първа копка на православен храм „Рождество Христово“ в район „Младост“. Преди близо три години инициативата беше подета от епископ Йоан Знеполски (сега Варненски митрополит). Но прекъсна, защото за терен беше определен неподходящ терен. 

Мнението на хората тогава е било по-различно, те настояха там, където смятахме да строим да си остане парк, защото освен църква „Младост” няма и парк.

95750_300x225„Ние се съобразихме изцяло с това, затова потърсихме други варианти. Сегашният терен, на ул. „Филип Аврамов“ принадлежеше на Министерство на отбраната. Теренът беше предоставен благодарение на усилията и волята на бившия министър на отбраната Аню Ангелов. Той е даден на общината без никакви колебания, за да може да се построи православен храм“, казва Йорданка Фандъкова пред агенция „Фокус“.

„Това е първият храм, който започва да се изгражда в четиричастния район „Младост“, където живеят над 120 хиляди души”. Тези хора нямат наблизо до своите домове Божий храм. За Столична община „това е важен приоритет – изграждане, реставрация и ремонт на храмове на територията на общината“, казва столичният кмет.

Теренът, който сега е отреден за градежа на църквата, се намира срещу детския развлекателен комплекс „Палавници“.

По думите на кметицата именно духовността и вярата са тези, които са ни запазили досега, затова Столична община е решила да участва и финансово в изграждането на храма. 10 хиляди лв. са отпуснати на църковното настоятелство като начало и общината се нагърбва с още начини за подпомагане. „Ще продължим да помагаме, за да се случи тази църква. Вече има много подкрепа от страна на бизнеса и от страна на гражданите, така че строителството е въпрос на време и средства“, обещава кметът.

Снимка от сайта "Българска Патриаршия"С възрожденски песни е направена поредната първата копка на новата църква, която беше уважена от столичния кмет Йорданка Фандъкова и президента на България в периода 1990-1997 г. Жельо Желев.

За всички желаещи да подпомогнат строителството на храм „Рождество Христово”:

Дарителска сметка:

IBAN BG95SOMB91301050536001

BIC SOMBBGSF

„Общинска банка“АД

Или sms с кратък текст на латинеца:

DMS MLADOST

на единен дарителски номер 17777.

За абонати по договор с Mtel.Globul,Vivacom. 1sms e 1 лев с ДДС-1,20лв.В материала са снимки и публикации на „Българска патриаршия“, Златко Желев от dnes.bg, Агенция Фокус и телевизия „Европа“.