ПЦДОН „Св. княз Боян Енравота“ на 10 години

pcdon1Една от най-хубавите инициативи в БПЦ, Православният център за духовно обгрижване на наркозависими „Свети княз Боян Енравота – първомъченик български“ (кратко ПЦДОН) започва своята работа официално на 28 март 2004 г.  във варненския квартал „Аспарухово“, към храм „Св. цар Борис Покръстител“, под ръководството на о. Георги Фотакиев. Любим енорийски проект не само за варненци.

На вчерашния ден центърът, който е спасил стотици, може би хиляди, отбеляза своята 10-та годишнина.

На практика дейността по обгрижване на наркозависими младежи в енорията е поставено около пет години по-рано – през 1999 г. „Тогава жена на средна възраст отива да се помоли в православен храм във Варна за сина си Младен, който е наркоман“, разказва сайтът на организацията. И така майката забелязва младеж (о. Ясен Керчев), почти на годините на сина й, който се кръсти до нея. Попитала го къде се е научил да се кръсти. Отговорът е: „При един млад свещеник в кв. Аспарухово, отец Георги“.

014702443По този начин о. Георги Фотакиев се свързва с Младен и започва духовно да се грижи за него. Същевременно енориашите започват да посещават момчето, подаряват му книги и дори компютър. Виждайки лично отношение към себе си, Младен постепенно се променя, започва да посещава редовно храма и да взема редовно участие в тайнствата.
Такова е началото, останалото, според клишето, е история. Тук клишето не е клише, а спасение.

„Младежите, на които о. Георги успява да помогне и тези, които са обгрижвани, живеят по домовете на членове от енорията (в т.ч. и у дома на свещеника), като наброяват около 30-40 души“ – разказва сайтът на храм „Св. цар Борис“ във варненския квартал „Аспарухово“, към който работи центъра.

hqdefaultВ един момент обаче няколко момчета от страната търсят помощта на отеца едновременно, а ресурсите на енориашите, които изключително активно и самоотвержено съдействат, са почти изчерпани и става ясно, че тази практика трябва да се промени. Няколко младежи се настаняват в сградата на неделното училище при храм „Св. цар Борис”. Понеже няма кой да ги контролира по 24 часа в денонощие, а парите им са на тяхно разположение, се случва да излизат из града, като се стига и до рецидиви – да купуват психо-активни вещества и да злоупотребяват. Тогава през есента на 2004 г. отец Георги се обръща за помощ към Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и го моли за финансиране в продължение на една година, за да се основе и организира центъра и да се събере екип. Митрополотът му възлага задачата да изготви и предложи бюджет. Годишният бюджет, който е изготвен, е одобрен и приет. Митр. Кирил нарежда варненските храмове последователно да финансират начинанието. Пръв превежда пари отец Серафим (бившият протосингел) от манастира „Св.св. Константин и Елена”, след това храм „Св. Петка”, Катедрален храм „Свето Успение Богородично” и други храмове в града.

imagesВ това време екипът се сформира и посещава обучение в „Есенен университет по зависимостите”. Огромна помощ, включително и финансова, оказва тогава и фондация „Покров Богородичен”. От фондацията организират обучение за работа в екип, два обучителни семинара по милосърдната дейност от православна гледна точка с голяма продължителност, създава се „малък екип”, който работи творчески по въпросите на вътрешния ред и правилниците на центъра. Взаимствани са доста от идеите и практиките на йеромонах Анатолий Берестов при уточняването на организацията и насоките за практическо функциониране. За патрон на ПЦДОН е избран св. княз Боян Енравота – първомъченик български.

Всичко останало можете да прочетете тук: http://sveticarboris.net/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=125