Слово на Неврокопски митрополит Серафим на Богородичния акатист

Слово на Неврокопски митрополит Серафим на Богородичния акатист

555_nБлагодарим на нашата Майка – закрилница, св. Богородица за това, че и тя ни е избавяла до този момент, ще ни избавя и занапред от всички наши видими и невидими врагове. Благодарим й за нейната милост и грижа към нас. Винаги трябва да се замисляме и за причините, поради които Господ допуска до нас враговете и допуска да бъдем застрашавани. Разбира се, причината не е някъде другаде, отвън. Причината е в нас самите – това са нашите грехове, нашето отстъпление от истините на вярата и от приетите в църквата благочестиви обичаи и благочестив в Христа живот. Св. Велик пост е времето, в което св. Църква ни призовава усилено да принасяме покаяние за тези наши грехове и отстъпления и да се стараем да живеем добродетелно, доколкото ни е възможно.

10157386_748305478559409_1693319704_nОсъзнавайки греховете си и принасяйки пред Бога покаяние за тях, ние със застъпничеството на св. Богородица измолваме опрощение за тях. И така, както в древност след избавлението на Константинопол са и благодарили, написвайки тези величествени и красиви песнопения, изпълнени с всички възможни похвали, с които човек може да възпее св. Богородица, така и ние, борейки се с греха, с нашия духовен враг и намирайки се отново изправени след нашите падения да отдаваме благодарност на застъпничеството на св. Богородица, защото без това на нас не ни е възможно да се спасим.

10169198_748305118559445_479547689_nМайката Божия първа в света прие благата вест. Първа от всички човеци научи новината, че в света идва Спасителя, обещаният от Бога Месия, Синът Божи Господ Иисус Христос. И още повече, тя научи, че самата тя ще бъде Негова Майка и от нея и от Дух Свети ще се роди Божият Син, приел човешко естество. Първа тя научи другата блага вест и най-великата и светла новина в историята на целия свят – вестта за Христовото Възкресение. Така че тя е и първа наша учителка и наставница в истините на вярата, защото първа повярва и живя в тези истини и ние трябва да се стараем да подражаваме на нейния добродетелен живот и да бъдем в същата вяра, в каквато живееше тя. Тя живееше в тази вяра и вярата беше същност на нейния живот така да се стараем и ние, вярата ни на православни християни да превръщаме в същност на живота ни и тя да изпълва всичко в нас: и делата, и чувствата ни, и всичко около нас. Така че като се събираме и в днешния ден и благодарим на Божията Майка да измолим нейното застъпничество, да ни предпазва от всякакви гибелни отклонения от истините на православната ни вяра, да ни напътства към добродетелен живот. Да бъдем последователи на нейния свят пример и с нейните свети молитви и майчинска любов и закрила да ни приведе към тихото пристанище в царството Божие. Да бъдем заедно всички ние там, където е тя – при нейния възлюбен Син и наш Господ Иисус Христос. По молитвите на пречистата наша Владичица св. Богородица Господ да ни удостоява винаги със Своята милост и небесно благословение. Божието благословение да бъде над всички вас!

Информацията споделяме от: Неврокопска Епархия – За Достоен Митрополит