Старата слатинска църква се руши с часове


61854785
Църквата на някогашното село Слатина се напуква и пада. Докато траят дългите преписки с важните за опазването й институции. В нея не се служи от година и половина.

Днес старият слатински храм носи името на свети великомъченик Мина. Строен  по време на османското владичество и завършен през 1872 г., първоначално е посветен на „Света Троица”, както сега се нарича големия храм наблизо. По предание до края на XIV в. на това място е имало манастир „Св.Троица”, разрушен от турците. Развалините, казват, се виждали до края на XVII век.

61863374Има данни, че по време Втората световна война, църквата е носила името на свети свещеномъченик Терапонт Сардикийски. Така е до 1957 г., тъй като съществува предание, че на това място той е бил посечен. Оттук дънера, където е посечен е са пренесени в храм „Света Петка – Стара”.

Днешният храм „Света Троица” лежи в църковните земи на рушащата се стара църква „Свети великомъченик Мина”. Друго предание свързва тези места с великия светител Атанасий, частица от неговите мощи се съхраняват в голямата слатинска църква „Света Троица”, вградени през 1942 г., с участието на цар Борис ІІІ.

61854775Църквата „Свети великомъченик Мина” някога е била енорийска за Слатина. Наблизо е гробището, рисувано на знаменитата картина „Задушница” на Иван Мърквичка. На това място са били погребани и английските летци, загинали през 1943 – 1944 г. при бомбардирането на София.

Още през 1955 г. църквата е обявена за паметник на културата на ХІХ век. През 1989 г. НИПК препотвърждава особения статут на храма. Но това не му помага, за да бъде опазен, засега. Въпреки своя статут на паметник, „Свети Мина” се руши и не може да бъде ползван, защото е потенциално опасен.

Периодично за спасяването му се провеждат кампании. Преписките с Института по паметниците на културата са десетки. Всички апели за опазването му възлизат на хиляди страници. Храмовият председател отец Йоан Попиванов анонсира проблема в различни медии, търси помощ, но засега помощта стига, за да се направят дребни поддръжки.

61863431Църквата е еднокорабна, засводена, с една цилиндрична апсида и без притвор.  Според докладите по опазването й от стенописите са запазени само 8 фигури на църковни отци и изображението на Пресвета  Богородица „Ширшая небес” в конхата над тях. В проскомидийната ниша е сцената „Христос-Жертва”, в спомагателната ниша стои изображението на Христовото Сретение. Стенописите са в лошо състояние. Правени са опити за реставрация, завършили печално с цялостно варосване… Иконостасните икони са от края на XIX в., изписани около времето, в което храма е бил завършен. Неизвестният майстор е вероятен създател на целия иконостас, от който липсват иконите от апостолския пояс. Откраднати са.

61863385Протоколите на НИПК предписват специализирана реставрационна и консервационна дейност, основен ремонт, ограда и още ред неща. Църквата попива влагата от северната страна и се руши с дни. От НИПК не бързат да я укрепяват, но си пишат редовно с храмовото ръководство. Нужна е камбанария и камбана. Църковното настоятелство на храм „Света Троица” има постоянна кампания за набиране на средства. Столична община е помагала също. За да не рухне, църквата се нуждае от енергична подкрепа и средства, каквито Софийска митрополия и Столична община не могат да отделят.

61863391Финансови средства могат да постъпят от страна  на спонсори и по линията на европейските фондове в партньорство на общината. Сериозна пречка е липсата на самостоятелност като отделен енорийски храм. Даренията се събират в енорийския храм „Света Троица”.

Телефонът на отец Йоан е  0899 535 261 , а неговият мейл: ioan_ierei@abv.bg, той може да даде информация по всички въпроси, свързани с храма.

Използваните снимки са собственост на panoramio.com

Вижте и репортаж на предаването „Частен случай“ по БНТ1 за рушащия се храм.