Църква „Св. пророк Илия“ – Плаковски манастир край Велико Търново

Плаковският манастир датира от Средновековието, като между 1399 и 1842 г. е бил многократно опожаряван и разграбван. Последни сведения за възстановяване на съборната му църква има от 1643 г., когато тя е била малка еднокорабна и зле изградена сграда. В 1841 г. започва възстановяване на манастира, като старата църква е съборена и на нейно място е издигната днес съществуващата, която е завършена в 1845 г. Името на строителя не е известно, но по устни предания това е бил първомайстор Никола Фичев.
Църквата е еднокорабна, куполна, триконхална, но с удължен наос. От запад има аркадно преддверие. През 1852 г. върху западната стена под портика е изписана сцената „Възнесение на пророк Илия“. Счита се, че изображението е дело на Захари Зограф.
Иконостасът на църквата е резбован, изработен вероятно също през 1845 г. Той е дело на тревненски резбари с много богата корона-венчилка.
Известни са само имената на строителите на манастира и камбанарията   Кръстьо, Апостол и Христо. Според някои изследователи камбанарията, издигната в 1856 г. по времето на игумена йеромонах Софроний, също е дело на Никола Фичев.

План   по Н.Тулешков.
Литература: 82, 129, 359,462,737,744.